Landslag

Vad är ett landslag?

Landslaget finns för att representera Svensk Gymnastik på bästa möjliga sätt i internationell konkurrens. För det tillsätter Gymnastikförbundet landslagsansvariga som får i uppdrag att ta ut de som ska representera Sverige på Internationella Mästerskap, exempelvis NM, EM, VM och OS.

Vilka landslag finns?

Gymnastikförbundets landslagsverksamhet omfattar junior- och seniorlandslag inom följande discipliner:

Att det finns landslag inom dessa discipliner och inte inom samtliga tävlingsdiscipliner beror på flera nationella och internationella faktorer, bland annat organisationstillhörighet, idrottslig nivå, historik, nationell- och internationell konkurrens, resurstillgång m.m.

Vad görs i ett landslag?

Som landslagsgymnast medverkar man på träningssamlingar och tävlingar med gymnaster och ledare från andra föreningar och representerar Sverige istället för hemmaföreningen på Mästerskap. Som landslagsgymnast tränar man den absolut största delen av tiden i sin hemmaförening precis som alla andra gymnaster. Inom landslaget stöttas och förbereds gymnasterna för internationellt tävlande på olika sätt. Det kan innebära allt ifrån att genomföra fystestar, medverka på föreläsningar kring nutrition, idrottspsykologi eller skadeförebyggande träning samt att medverka på internationella tävlingar som världscuper eller inbjudningstävlingar för att förberedas inför mästerskap. Landslagsverksamheten ser mycket olika ut och skiljer sig mellan discipliner beroende på förutsättningar, behov och konkurrens m.m.

Hur kommer man med i ett landslag?

Att bli uttagen till ett landslag och få representera Sverige är en stor heder som väldigt få kommer uppleva, men möjligheten har alla gymnaster med svenskt medborgarskap. För att bli en del av landslaget ska man tas ut av förbundskaptenen och bästa sättet att bli det är genom upprepade bra och säkra prestationer på nationella tävlingar, primärt på SM-stegen. Vad och hur man behöver göra för att bli uttagen är föreningstränaren oftast den bästa att svara på. Kortfattat handlar det om att anses bland de mest lovande och duktiga i landet utifrån en helhetsvärdering där den tekniska nivån utgör basen och utveckling inom det fysiska och mentala tillsammans med uppskattade framtida utvecklingsmöjligheter styr.

Informationsfolder: Välkommen till landslaget Pdf, 13 MB.

Landslagshandboken vänder sig till dig som är uttagen landslagsgymnast. Klicka här för att läsa landslagshandboken i sin helhet. Pdf, 419 kB.