Rytmisk gymnastik i Södertälje – med uppvisning i fokus

Inom Svensk Gymnastik finns en stor bredd av verksamheter och träningsformer. Vi tog en pratstund med Maria Lönn som är tränare inom rytmisk gymnastik och fick en vidgad bild av disciplinen.

Den rytmiska gymnastiken i Södertälje Gymnastik- och Sportförening levde en slumrande tillvaro när Maria Lönn och Maria Enderin för runt tio år sedan bestämde sig för att väcka den till liv igen tillsammans med några engagerade föräldrar. Nu är det en högst vital och modern verksamhet som bedrivs i föreningen, där cirka 150 barn och ungdomar tränar rytmisk gymnastik.

 

Samarbete för att utveckla föreningen

I föreningens elitverksamhet finns tävlingsgymnaster som finns representerade på flertalet tävlingsnivåer upp till JSM och verksamheten utvecklas hela tiden.

- För att starta upp och utveckla verksamheten har vi fått jättefin hjälp av Uppsalaflickorna, berättar Maria Lönn.

I tävlingsgrupperna tränar gymnasterna flera dagar i veckan och det är det inte bara träning och tävling som står i fokus.

- Vi är mycket noga med att tjejerna ska äta ordentligt, tex alltid ha lunchlåda på längre träningar och frukt eller annat mellanmål om träningen är runt tre timmar. Vi skapar tid att sitta ner och äta ordentligt i lugn och ro tillsammans, berättar Maria.

 

Lokalt engagemang en del av framgången

Något som är extra spännande med föreningen är de show- och dansgrupper som har byggts upp inom den rytmiska gymnastiken. Här står dansen och handredskapen i fokus, men sen är det bara fantasin som sätter begränsningarna.

  

 

Grupperna, som består av cirka 40 gymnaster har sin träning i området Fornhöjden i Södertälje och Maria Lönn och hennes två döttrar är några av ledarna i de olika grupperna.

- Vi tränar två gånger i veckan. Det är viktigt att tjejerna ska hinna med skolan och andra aktiviteter, många av dem är till exempel engagerade i kyrkan, berättar Maria.

 


 

Hur ser grupperna ut?

- Det är en blandning av individer och åldrar, där vissa har tränat länge och andra är nybörjare. Alla har olika förutsättningar, en del är viga, andra inte, några kan hjula andra inte. Jag tycker det är självklart att vi ska ta emot 13-åringar som vill prova på gymnastik och att de ska få en chans. Fler av dem har också blivit ledare nu, säger Maria.

 

Maria beskriver grupperna och den rytmiska gymnastiken som en fristad, där hon velat skapa en miljö där tjejer känner att de duger som de är och inte faller in i den kroppsfixering som fortfarande finns både inom gymnastiken och i samhället i stort.

 

Ser du någon skillnad att bedriva verksamheten i Fornhöjden, jämfört med andra områden?

- Att bedriva verksamheten i Fornhöjden har många fördelar men också utmaningar och jag tycker vi har lyckats bra. Vi har medvetet tagit hänsyn till att många har föräldrar och familjer som inte är föreningsvana, så vissa aktiviteter som är självklara för andra, som att ha försäljningsaktiviteter är inte aktuella för oss. Det får inte heller vara plånboken som styr våra aktiviteter.

Ett konkret exempel är att de inte är med på evenemang som det inte går att åka kollektivt till eftersom de inte kan förutsätta att det finns föräldrar som kan skjutsa eller har möjlighet att köpa tåg- eller bussresor till sina barn.

- Kostnaderna måste vara låga, så vi har inga dyra dräkter utan jobbar med mer andra saker, som håruppsättningar och smink för att skapa ett uttryck i våra program, säger Maria och fortsätter:

- Jag bor själv i Fornhöjden och det är så kul att jag nästan varje gång jag är i mataffären stöter på någon av de jag känner från gymnastiken.

 

Tävling i kreativitet

Målet för de här grupperna är inte tävling utan här är det andra värden som premieras och värderas högt och fokus ligger på uppvisningsverksamheten.

 

 

- Vi jobbar mycket med dansen för att vara ett alternativ till den traditionella tävlingsgymnastiken. Vi vill vara ett annat spår inom gymnastiken som ska passa även den som inte började träna som små barn. Vi vill inte vara ett B-lag utan en egen inriktning, säger Maria.

 

Även om uppvisningen är huvudsyftet så har grupperna varje år en intern föreningstävling. Där får tjejerna i mindre grupper skapa sina egna program, där kreativiteten väger tungt i bedömningen. De använder det alternativa bedömningsreglementet, AB-reglementet, som togs fram för 7-8 år sedan inom den rytmiska gymnastiken och som är avsett för breddverksamhet. Bedömning görs på glädje, rörelse och utstrålning till musik, svårigheter, samarbeten och handredskapskontroll. Inga avdrag görs utan poäng sätts utifrån helhet.

 

Klipp från en träning i Södertälje där ett av programmen övas in!

 

- Det är mycket friare än det ordinarie reglementet och ger stora möjligheter att koreografera roliga program som kan passa alla, berättar Maria och avslutar:

 

- Jag vill visa att rytmisk gymnastik kan vara för livet och går att träna oavsett vad man har med sig för förutsättningar in i hallen!

 

I Södertälje Gymnastik- och Sportförening, som har nästan 900 medlemmar, finns följande verksamheter:

  • Rytmisk gymnastik
  • Truppgymnastik
  • Bamsegympa
  • Parkour

 

Foto: Maria Lönn, Södertälje Gymnastik- och Sportförening

Publicerad: 2019-02-18

UPPTÄCK MER