En helg med elitutveckling i fokus

En bild

Helgens elitutvecklingsträff samlade omkring 170 deltagare med olika roller inom svensk elitgymnastik. I centrum stod fördjupade diskussioner och utvecklingsarbete för gymnastikens tävlingsdiscipliner.

Den fysiska träffen ägde rum på Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum Bosön på Lidingö och drog igång vid lunch på lördagen. Förbundsordförande Anna Iwarsson och elitchef Jonas Juhl hälsade välkomna till helgen som inleddes med en introduktion kring elitgymnastik och elitidrott, med frågor kring var vi är just nu och vilka utmaningar elitidrotten står inför.

Efter det väntade intressanta tankar och erfarenheter från de elitaktiva själva. Resultaten av enkäten ”Min utvecklingsmiljö” redovisades, en enkät som aktiva elitgymnaster svarat på under slutet av 2022. Sedan var det dags för fem landslagsaktiva från olika discipliner att ta plats på scen för ett samtal kring bland annat träning, prestation och känslorna som uppstår när man blir utvald, men också bortvald.

Elitutvecklingshelg Gymnastikförbudet

Lördagseftermiddagen fortsatte med valbara pass. På schemat fanns bland annat information om PEAK i gymnastik, hur vi kan bedriva en effektfull och hållbar träning, vad de nya riktlinjerna för stretch säger samt hur man som förening lägger grunden för en hållbar elitutvecklingsmiljö. Det gick även att göra en djupdykning i statisk och elitgymnastiken i siffror, samt ta del av landslagsledningarnas erfarenheter från de senaste åren och hur planen ser ut framåt för respektive landslag.

En lång första dag avslutades med ett spännande samtal med tre mästare; Jonna Adlerteg, gymnastik, Stefan Holm, höjdhopp och Anna Laurell Nash, boxning. De delade bland annat med sig av avgörande ögonblick i karriären, drivkraft, motivation och viktiga insikter från den egna karriären. En uppskattad kväll som gav värdefulla medskick.

Jonna Adlerteg, Stefan Holm och Anna Laurell Nash

Elitutvecklingshelgens andra dag bestod till stor del av disciplinspecifikt utvecklingsarbete där deltagarna delade upp sig per disciplin för att diskutera och bidra i arbetet framåt. Johan Lindström, sponsringsansvarig på Gymnastikförbundet, höll även i ett pass för styrelserepresentanter och sportchefer om ekonomiska möjligheter för att föreningen ska kunna driva elitgymnastik.

Efter lunch väntade en föreläsning om hållbart idrottande och relativ energibrist med Anna Melin, docent i Idrottsvetenskap vid Linnéuniversitetet och en del av Sveriges Olympiska Kommittés hälsoteam och forskargrupp. Helgen avslutades sedan vid 14-tiden med summering och tankar från kommittéordföranden.

- Helgens huvudsyfte har varit att tillsammans arbeta mot en klok och långsiktig verksamhet som stöttar våra elitaktiva på bästa sätt. Det är dem som gör insatsen, men det är vi som skapar förutsättningarna för dem att lyckas, säger elitchef Jonas Juhl och betonar vikten av att samlas fysiskt.

- Vi får kraft av att samlas. Det spelar ingen roll om du är tränare, sportchef eller vilken roll du har, vi är många som måste samverka för att vi ska komma framåt.

Förbundsordförande Anna Iwarsson menar också att det fysiska mötet gör skillnad.

- Det finns så otroligt mycket kompetens och kunskap hos våra ledare och föreningar runt om i landet, därför är det både värdefullt och viktigt för utvecklingen av svensk elitgymnastik att vi träffas fysiskt vid tillfällen som detta, säger Anna.

Helgens arbete har till stor del haft ett långsiktigt fokus, men Jonas hoppas att helgens medskick ska skapa förändring även på kort sikt.

- Min förhoppning är att det blir förändring redan under den kommande veckan, exempelvis att riktlinjerna för stretch appliceras här och nu och att basträningsprogrammet läggs in i träningsplaneringen till nästa träning. Det vi gör är långsiktigt arbete, men det långsiktiga blir inget om man inte gör kortsiktiga insatser, säger Jonas.

Två personer som ler

Anna Iwarsson, förbundsordförande och Jonas Juhl, elitchef.

Publicerad: 2023-01-29

UPPTÄCK MER