Hedersuppdrag för Malmöflickorna i årets FIG-gala

En bild

Den stora finalshowen på Gymnaestradan är den så kallade FIG-galan, då 20 av de totalt 57 medverkande länderna, deltar med sina allra bästa uppträdanden. Föreställningarna håller en väldigt hög nivå och på årets FIG-gala medverkar Malmöflickorna från Sverige.

Jag träffar Linda Swärd och Jessica Bergh Skoog som är riktiga veteraner i sammanhanget. Linda gör sin sjunde gymnaestrada som aktiv gymnast och Jessica sin tionde, varav fem som gymnast.

– Jag gjorde min första gymnaestrada som 11-åring i Göteborg. Då hade jag tränat med Malmöflickorna sedan fyra års ålder, berättar Linda. Det var mina föräldrar som såg en annons i Sydsvenskan och anmälde mig. Efter gymnasestradan började jag träna med elitgruppen och de som var i min egen ålder. Det har blivit många år, i dag är jag 35 år.

– Jag föddes in i föreningen, berättar Jessica. Det var min mormor som grundade Malmöflickorna och min mamma var självklart med i föreningen. Så träffade hon pianisten (som spelade på träningarna, reds. anm.) som blev min pappa. Jag har alltid tyckt om gymnastiken. Min första gymnaestrada var 1987 i Herning i Danmark och den sista som aktiv gymnast var i Lissabon 2003.

Jessica har vuxit in inte bara i föreningen, utan också i koreografins värld. Hon är idag konstnärligt ansvarig i Malmöflickorna och för numret de ska framföra på FIG-galan.

Linda och Jessica beskriver FIG-galan som en stor show som visar toppen och eliten inom gymnastiken världen över i dess olika discipliner. Förkortningen FIG står för Federation Internationale de Gymnastique.

Att bli uttagen till FIG-galan är något väldigt hedrande och det är med stor ödmjukhet de åtagit sig uppdraget.

– Först är det själva processen med nomineringen och när vi fick veta att vi blivit uttagna så firade vi med alkoholfri skumpa – det är så roligt att komma med, säger Jessica. Men sedan kommer nervositeten med att hitta något riktigt bra och att finslipa det. Sedan kommer ny nervositet med hur numret ska tas emot. Nu är vi här och vi känner enorm stolthet över att få representera Malmöflickorna och Sverige, det är en magiskt stor känsla.

– Vi som är på golvet är spända och nervösa, men också förväntansfulla och taggade, säger Linda. Vi ska under 4,5 minuter få visa vad vi tränat på jättelänge!

Linda har under gymnaestradan haft ytterligare ett hedersuppdrag, nämligen att bära den svenska fanan in på Olympiastadion under invigningen.

– När Jessica läste upp inför gruppen att jag skulle få bli fanbärare, så kom tårarna. Vilken ära! Blåsten på invigningen gjorde att flaggan blev lite tung, men mest var det bara häftigt och mäktigt. Bilden av att komma in på Olympiastadion och att få gå in med svenska flaggan först i det svenska gänget är ett minne för livet!

Malmöflickorna under en av veckans uppvisningar. Foto: Filippo Tomasi

Det är inte första gången som Malmöflickorna deltar i FIG-galan, men både Jessica och Linda säger att det är lika mäktigt att få uppdraget varje gång. Den här gången blir det ett tempofyllt nummer, The Way of Water.

– Temat på FIG-galan är ”Vatten” och vårt nummer har tempo, synkronisering och koordination på hög nivå. Rent tekniskt innehåller det vårt hittills svåraste trebollsnummer.

Över huvud taget är det ett utmanande program, berättar Jessica.

– Vi är hela tiden i aktiv rörelse med fotarbete, mycket löpning, hopp och svåra bollgrejer. Det finns inget utrymme för återhämtning. Vi har också många olika placeringarna för att fånga in de olika saker vi vill illustrera.

Hon understryker att koreografin är ett samarbete mellan ledare och gymnaster.

– Idén till numret kom från mig och min tränarkollega Tina Edblad Holmér. Sedan har numret vuxit fram med gymnasterna och vi har skapat det tillsammans genom att testa, filma, plocka ut det bästa och sätta ihop. Det är verkligen inget One Woman-jobb utan ett teamwork!

Ungefär hälften av de 32 gymnasterna som deltar i år har varit med på FIG-galor tidigare.

– Det ger rutin till gruppen och det är skönt för de nya att vila på de äldre gymnasternas erfarenhet, säger Jessica.

För att skapa en känsla av vatten kommer publiken att få möta vågrörelser, gejsrar, vattenpölar. Och kläderna har ett blått tema.

Men det blir inga blå bollar.

– Haha, nej, de röda bollarna är vårt kännetecken, säger Jessica. Det är dem vi är vana att jobba med. Det är en taktil känsla att känna bollen.

De hoppas att publiken ska känna rörelseglädjen som Malmöflickorna vill förmedla.

– Vårt team vill förmedla det roliga och lustfyllda med gymnastik!

Showen är 1,5 timme och hålls två gånger på fredag kväll och en gång på lördag förmiddag.

Text: Anna-Karin Widehammar
Foto: Filippo Tomasi

Publicerad: 2023-08-04

UPPTÄCK MER