Korpförening Lycksele tilldelas utmärkelsen Årets förening 2020

En bild

Gymnastikförbundet Norrs styrelse har utsett Korpförening Lycksele till årets förening i region norr 2020.

I motiveringen till årets förening utgår vi från följande kriterier och bedömningen är att Korpförening Lycksele:

1. Verkar i enlighet med Svensk Gymnastiks utvecklingsmodell
2. Uppmuntrar till rörelse hela livet efter föreningens egna förutsättningar
3. Har en välfungerande och jämställd föreningsledning
4. Har en inkluderande föreningskultur och arbetar aktivt för att nå nya målgrupper
5. Har uppnått konkreta resultat utifrån uppsatt verksamhetsplan och visionsmål
6. Är lyhörd och öppen för medlemmarnas åsikter och önskemål
7. Tar ansvar för och utvecklar ledarskapet inom föreningen
8. Har skapat trygga och utvecklande träningsmiljöer

Föreningen har breddat sin verksamhet – fokus på ungdomar över 13 år

Korpförening Lycksele har de senaste åren, efter att under många år enbart satsat på hopprep som disciplin, breddat verksamheten till att numera också erbjuda barngymnastik, bamsegympa, truppgymnastik och parkour. Genom en bredare verksamhet ser de en bättre möjlighet att nå nya målgrupper och möta många familjers behov i Lycksele kommun. Föreningen jobbar aktivt med att nå ungdomar 13+ som inte tidigare deltagit i föreningen och har genom ett rörelseprojekt i gymnasieskolan hösten 2019 samt genom en enkät till föreningens äldre gymnaster, identifierat ett antal praktiska insatser som beskrivs i föreningens plan för att "attrahera och behålla ungdomar 2020 och framåt".

”De 15-åringar som idag finns i föreningen är våra ambassadörer, som vi hoppas kommer kunna inspirera fler att delta längre. Ju längre vi kan hitta rörelse för denna grupp ungdomar, desto fler kommer de att vara inom några år”, menar Jenny Holmqvist som är ledare och kontaktperson för barn- och ungdomsverksamheten i föreningen.

Implementerar Physical Literacy i sin verksamhet

Majoriteten av föreningens ledare är ungdomar, vilket bidrar till att de unga ledarna också blir högst delaktiga i det utvecklingsarbete som föreningen driver. Utöver Gymnastikförbundets kursutbud och material samarbetar föreningen med RF-SISU för att utbilda och utveckla ledarskapet inom föreningen. Under 2020 deltog föreningen i RF-SISU Västerbottens "nybörjarprogram" inom Physical Literacy (rörelserikedom/rörelseförståelse). Genom att implementera Physical Literacy i föreningens verksamhet hoppas man kunna skapa ännu bättre förutsättningar att nå nya målgrupper.

”Utifrån arbetet med Physical Literacy så kommer det utöver de traditionella kurserna inom licensområdena, genomföras kontinuerliga ledarträffar med detta som gemensam nämnare. Vi tror att ungdomar vill känna att man klarar av att hantera planering av träning, men också genomförandet av densamma, och då behöver de få det förtroendet”, fortsätter Jenny.

Tävling och elit – medaljer på SM 2020

Det som föreningen nu försöker förfina och utveckla är kopplingen mot föreningens elitsatsning. De har så smått börjat delta på regionens tävlingar inom Truppgymnastik. Vad gäller hopprep är målet att tävla såväl nationellt som internationellt. Föreningen var med och tävlade både individuellt och som lag vid SM-tävlingarna i Höllviken i oktober 2020, vilket resulterade i två individuella medaljer.

Tävlande i hoppreps-SM 2020 sitter på rad i tävlingslokal.

Bild från Hoppreps-SM 2020. Från vänster: Lovisa Jonsson, Elias Pettersson (silvermedaljör i herrklassen), Fanny Zettervall och Ida Genberg (brons på Junior-SM (overall)). Fotograf: Jenny Holmqvist.

Under 2020 satsade föreningen också på att försöka få fler utbildade domare och de hoppas att de till hösten ska ha så mycket som fem domare på internationell nivå när det är dags för VM i hopprep som arrangeras digitalt.

Korpförening Lycksele skulle också ha arrangerat Svenska Cupen i hopprep i mars 2020, men bara en dag innan tävlingen så blev de, pga Covid-19 tvungna att ställa in. Tillsammans med den nationella kommittén för hopprep lyckades man ställa om och köra en digital träningstävling istället för de föreningar som skulle ha tävlat. Överlag har föreningen hanterat hela Coronasituationen på ett bra sätt genom att bedriva en så stor del som möjligt av verksamheten utomhus.

Hopprepsträning utomhus

Bild från hopprepsträning utomhus. Forograf: Jenny Holmqvist.

Synliggör sin verksamhet och gymnastiken i regionen

Korpförening Lycksele arbetar aktivt för att synas och är duktiga på att samverka med andra aktörer. De har bland annat vid ett flertal tillfällen deltagit på Change the game i Umeå, samt Idrottens dag i Skellefteå och Örnsköldsvik som anordnats av RF-SISU-distrikten. De skulle också ha medverkat vid Gymnastikens Dag 2020, men Covid-19 satte stopp för det. Däremot bidrog de för andra året i rad med fina klipp till vår Gympajulkalender vilket vi såklart uppskattar. Allt detta visar sammantaget på en fin aktivitet i föreningen och på att de själva vill synliggöra sin verksamhet.

Ekonomin - en ständig utmaning för styrelsen

Styrelsen, som är jämställd i sin sammansättning, har under de senaste åren fått hantera och manövrera tuffa ekonomiska utmaningar. Detta menar man, visar på en välfungerande styrelse. Inför 2021 är Covid-19, för Lycksele som för många andra föreningar, den absolut största utmaningen. Antalet anmälningar till verksamheten är ca 30% lägre jämfört med ifjol vilket såklart oroar ekonomiskt, men de kämpar på för att bedriva en så bra och trygg verksamhet som möjligt, för så många som Coronarestriktionerna tillåter.

Vi säger stort grattis till Korpförening Lycksele som förutom ett regionalt pris på 2500kr får vara med och tävla om utmärkelsen nationellt när Årets förening 2020 i hela gympa-Sverige ska utses.

Publicerad: 2021-03-10

UPPTÄCK MER