Kansliet möter: Caroline Henriksson, Umeå GF

En bild

Häng med oss på en liten sommarturné runt om i regionen där vi under ett antal veckor får träffa olika personer inom gymnastiken i norr. Vi möter gymnaster, anställda och på olika sätt - idéellt engagerade. Hoppas du hänger med!

Idag möter vi Caroline Henriksson, anställd tränare i Umeå GF samt ny utbildare inom Gymnastikförbundet på kurserna; Barngymnastik – variera och utmana, Truppgymnastik A samt Truppgymnastik redskap B.

Hej Caroline!

Berätta om dig själv – vem är du och hur kommer det sig att du är engagerad inom gymnastiken?

Jag kommer från en by utanför Falun och började själv som gymnast (truppgymnastik) i Bjursåsgymnasterna när jag var ca 7 år gammal. Redan som 10-åring blev jag hjälpledare i min lillebrors grupp och sedan dess har jag varit ledare också. När jag var 14-15 år gammal slutade jag dock som gymnast och började dansa lite mer.

När och hur hamnade du i Umeå?

Jag flyttade till Umeå för att börja plugga till Studievägledare 2014 och redan på välkomstmässan på universitetet träffade jag Cornelia Norlund (från Umeå GF) som var där för att informera om och rekrytera ledare till föreningen. Så man kan säga att hon fick med mig på tåget där och då!

Du har ju egentligen två uppdrag som jag skulle vilja att du berättade lite mer om i den här intervjun. Det ena som anställd ledare i Umeå GF - och det andra som utbildare för några av Gymnastikförbundets nya kurser.

Om vi börjar med det första; hur länge har du varit anställd tränare/ledare i Umeå GF och hur är det egentligen att syssla med det på heltid?

Det är till att börja med väldigt roligt! Man får möta mycket barn och ungdomar, vilket jag tycker är väldigt kul.

Umeå GF anställde mig och Jenny Hörnström 2017. Till en början anställdes jag på 50% och Jenny på 75%, men efter ett tag gick vi upp till 80% respektive 100%. Sedan dess har jag jobbat 80% parallellt med mina studier som jag slutförde nu i våras. Till hösten kommer även jag att gå upp på 100%, eftersom jag då blir ansvarig tränare på ett NIU i Truppgymnastik, vilket är nytt i Umeå från och med hösten. Än så länge vet jag inte hur många elever/gymnaster som kommer börja i höst, men det är ett samarbete mellan Umeå GF och Umeå Elitidrottsgymnasium och totalt erbjuds 6 platser.

Vad kul! Skulle du kunna beskriva hur en vanlig vecka kan se ut?

Jag skulle säga att det inte finns några vanliga veckor, haha. Men ja, i vanliga fall så håller vi i träningar med skolklasser och specialidrott med skolor på dagarna. På kvällarna är det träningar med föreningens grupper, styrelsemöten, kommittémöten, ledarmöten etc. Från och med hösten kommer jag vara ledare i fyra grupper som alla har flera träningar i veckan. Som mest har jag varit ledare för 11 grupper samtidigt. Sedan blir det så klart en hel del jobb med planering, administration, föreningsutveckling och läger.

Du har precis tagit examen från Studie- och yrkesvägledarprogrammet. Grattis! Vill du ändå jobba kvar inom gymnastiken?

Ja, jag tycker att jag har jättebra användning av min utbildning i mitt jobb. Vägledning och idrott ligger jättenära varandra. Man jobbar mot mål – både som grupp och individuellt. Vid ledarträffar med unga ledare brukar vi exempelvis fokusera på egenskaper som man har i sin ledarroll och som ledarna kan ta med sig till sitt CV senare. Jag använder mig också en hel del av samtalsmetodik, konflikthantering, gruppsykologi, motivation, utbildning - ja, det finns mycket!

Vilka är dina främsta egenskaper som tränare?

Jag skulle säga att jag är uppmuntrande och peppande men också bra på att lyssna.

Vad skulle du säga är det svåraste med ditt jobb då?

Det svåra är att dra en gräns mellan jobb och ledighet eftersom mitt stora intresse också är mitt jobb. Exempelvis handlar det om krocken som kan uppstå i att vara avlönad och jobba med ideella – de vill göra jobbet på sin fritid medan jag helst vill göra det dagtid.

Låt oss prata om ditt uppdrag som utbildare istället då. Du har inte hunnit hålla någon kurs ännu, men berätta gärna om dina intryck och tankar om såväl uppdraget som de nya kurserna så här långt?

Det ska bli jättespännande att få bli utbildare. Det är ju faktiskt en dröm som jag haft sedan jag var liten. Jag minns när jag gick kurs när jag var liten, tror det var med Rickard ”Mulle” Gustafsson och tänkte ”kan man jobba med det där? Det vill jag också göra!” – och nu ska jag få göra det!

De nya utbildningarna känns som ett steg åt rätt håll. Det känns som att det är mycket fokus på variation och – hur man kan ta sig till ett mål på ett säkert och långsiktigt sätt. Och att gymnasten ska vara i centrum. Att vi utvecklar tänkande, reflekterande gymnaster som förstår och är involverade i sitt egna idrottsutövande.

Varför skulle du rekommendera ledare att gå Barngymnastik – variera och utmana?

Just för variationen och den passar alla! Oavsett ålder på gymnasterna och disciplin. Det är lätt att fastna i sitt, men här får man verkligen inspiration.

Vad händer i sommar i Umeå GF?

Ja, dels så är det flytt från Strömpilshallen till vår nya hall där vi förväntas vara igång till höstterminen. Vi har haft några sommarläger i juni och ska ha några till i augusti. Vissa grupper, främst de lite äldre och de som vill kör lite sommarträningar. Annars tar kansliet semester nu.

Och för dig då – vad gör du när du inte är i en gympahall?

Jag gillar att träna och dansa och vara med min hund Enzo.

Vad gör du på semestern?

Eftersom jag och min sambo som kommer från Stockholm inte har någon familj här så åker vi väl på vår lilla turné söderut.

Tack Caroline! Ha en fin sommar och kör försiktigt!

Publicerad: 2021-07-15

UPPTÄCK MER