Kansliet möter: Margareta Bäckström Lindgren, Lulegymnasterna

En bild

Häng med oss på en liten sommarturné runt om i regionen där vi under ett antal veckor får träffa olika personer inom gymnastiken i norr. Vi möter gymnaster, anställda och på olika sätt - idéellt engagerade. Hoppas du hänger med!

Idag möter vi Margareta Bäckström Lindgren som till vardags jobbar som forskningsrådgivare på Grants Office vid Luleå Tekniska Universitet. Inom gympan är Margareta bland annat kassör och barnledare i Lulegymnasterna samt ledamot i Barnkommittén, såväl regionalt som nationellt.

God förmiddag!

Du är ju en sån person som jag kommer i kontakt med lite då och då i min roll på Gymnastikförbundet Norr. Om jag får beskriva min egen uppfattning så känns det som att du är en idéspruta, kreativ, glad och positiv och sen känns det som att du verkligen älskar att engagera dig inom gympan. Du är också en sån person som verkar ha minst 48 timmar på ett dygn. Får man börja med att fråga hur många timmar du lägger, ideellt, på gympan varje vecka?

Tack, jag tror att den beskrivningen stämmer rätt bra! Jag lägger kanske inte ned så jättemånga timmar administrativt, men i mina tankar så lägger jag ned desto mer. Jag tänker och funderar mycket, sen så är jag såklart tillgänglig hela tiden. Gymnastik är dock den enda sporten i vår familj, så det känns som att jag har valt att engagera mig och lägga min tid på just gymnastiken. Hade vi haft andra sporter i familjen också hade det blivit mycket svårare att få tiden att räcka till.

Min uppfattning är i alla fall att du gått från att vara i princip helt ny till att bli väldigt engagerad inom gympan på rätt så kort tid! Kan du berätta om hur den resan startade och när?

Ja, egentligen var det när vi hade flyttat tillbaka till Luleå och min son Harry fick börja gymnastik. Det här var 2017, så han var 8 år och fick en plats inom Manlig AG. Jag hade ingen aning om vad det var, men han var så aktiv och behövde lära sig mer kroppskontroll så han fick testa.

Innan dess hade du ingen egen gymnastikbakgrund?

Nej, jag har dansat balett och varit drillflicka. Jag var bland annat med och startade upp Drillflickorna i Hudiksvall. Sedan när cheerleadingen kom till Sverige i slutet av 80-talet/början på 90-talet så influerade den drillflickorna. Man började med pompoms, skapade korta program och fick uppträda på matcher och så. Både balett och drill handlar mycket om att ge ett uttryck, att skapa en uttryckskänsla. Inom drillsporten så räknar man också ”8:or” och ska göra allt så synkroniserat som möjligt, så i det stora hela kände jag att gymnastiken låg mig nära till hands. Sedan är jag en liten ”teaterapa”– vilket jag får ge avtryck med i barngymnastiken.

Kan du berätta mer om din roll i Lulegymnasterna?

Ja, jag började inte direkt som ledare. Men 2018 fick min yngre son plats inom barngymnastiken genom att jag själv ställde upp och blev ledare i gruppen. Därigenom fick jag ett ben i barngymnastiken och ett ben i den artistiska gymnastiken.

Jag minns att jag spenderade många timmar på ”hyllan” på VoltArenan och satt och jobbade samtidigt som min äldre son tränade. I och med det lärde jag också känna många ledare i den hallen. Sedan kom ett mail om att de sökte folk till styrelsen och jag kände att jag kunde stötta styrelsen med min tid, i en roll som suppleant. I samma veva gick Leila (dåvarande kanslist i föreningen) i pension – och jag fick frågan om jag kunde stötta upp med lite kansliarbete också. När jag kom in där så såg jag ju framför allt vad vi som förening gjorde/inte gjorde och vilka behov som fanns i föreningen. Jag såg exempelvis att vi inte nyttjade SportAdmin på ett sätt som vi hade möjlighet till.

En idrottsförening är rätt komplex, men efter ett tag lärde jag känna föreningen och såg också potentialen i föreningen - dvs hur den skulle kunna fungera! Jag arbetar med något som jag kallar för ”scenarioplanerat projektledarskap” och funderade på hur jag kunde bidra med den och med min yrkeskompetens.

Berätta mer!

Jag tycker om att stegvis hjälpa andra att nå ett mål. I allt jag gör är det så jag jobbar. Det finns ett mål, en effekt, eller en vision – och ju fler steg vi tar desto lättare blir det att nå målet. Med stöd av styrelsen började jag prova nya saker. I Lulegymnasterna är ett steg i taget en termin i taget. Vi provar och sen utvärderar vi – man kan inte utvärdera något man inte provat. En vision är exempelvis att vi ska växa och bli fler. Vi vill att det ska finnas en välkomnade attityd och en trygg struktur där man kan komma in som ny, prova på – gå emellan och hitta rätt. Både barn och ledare går ju igenom hela systemet så vi vill hitta en bra struktur som fungerar bra hela vägen.

En fördel och styrka i föreningen är att vi både har truppgymnastik och artistisk gymnastik (både manlig och kvinnlig) om man ser dessa som lagsport och individuell sport. Hade vi inte haft det ena eller det andra hade vi nog tappat många.

Vad är din drivkraft?

Jag vill möjliggöra för att man ska få prova på. Vi ska inte behöva säga nej till någon som vill börja gymnastik. Jag vill också arbeta för att skapa den här plattformen, en hållbar förening där alla pusselbitar finns och möjliggör för föreningen att kunna fungera framgångsrikt.

Jag är glad och stolt över att vi har över 50 vuxna ledare inom barngymnastiken inför kommande hösttermin. Där har vi nu hittat en bra struktur med sektionsledare för barn- och ungdomsgymnastiken som inte fanns tidigare.

Det känns helt klart som att ni är en förening som är på G och som växer – inte minst också med er nya hall på plats på Arcusområdet. Vad jobbar ni med nu och vad är aktuellt i sommar?

Sommaren är egentligen den tid som vi jobbar mest och lägger ett pussel för hösten. Vi håller på att forma en ny organisatorisk struktur också. På Arcus har vi tillgång till både kanslirum och ledarrum. Kansliet bemannas av Elisabeth Johansson. Det som är nytt nu är att vi fått in Lars Stenberg på deltid som verksamhetsledare i föreningen. En av hans uppgifter blir att försöka ta oss tillbaka efter pandemin, att arbeta med verksamheter som pausats och behöver dras igång igen – bland annat Gymmix Gruppträning. Dessutom får vi in Hellin Engrund som projektledare under hösten för att stötta ledare i breddgrupper för äldre gymnaster. Vi tror att Lars och Hellin blir ett bra team, med mycket kunskap inom både AG + trupp och där Hellin också har bakgrunden som aktiv gymnast.

Det blir spännande att följa! Jag vill gärna prata lite om dina uppdrag i barnkommittéerna också, där du är med både i norr och nationellt. Hur kommer det sig att du började engagera dig för gymnastiken även på regional och nationell nivå?

Ja, precis. Jag följde med ner till GF Norrs årsmöte i Umeå 2018, som representant från styrelsen. Där och då insåg jag att; men gud, vi har ju ingen med i barnkommittén! Så jag pratade med Eva (sammankallande i kommittén) och valde att själv hoppa på uppdraget. Senare det året följde jag med ner till Stockholm för en arbetshelg med alla regionala barnkommittéer och inte så långt därefter blev jag kontaktad av Filip Krolopp som då arbetade på nationella kansliet. Han undrade om jag var intresserad av att engagera mig även i den nationella barnkommittén, som just då saknade representanter från norr. Och jag sa ju ja! Jag är nog en sån som gärna säger ja, istället för att säga nej.

Kan du berätta om hur det är att arbeta i nationella barnkommittén? Hur många är ni, hur ofta ses ni och vad är i fokus just nu?

Vi är 7 stycken just nu och närmsta kollegan bor i Stockholm. Vi har möten i teams en gång i månaden. Det fungerar smidigt men vi har väldigt roligt när vi ses och tycker att det är väldigt roligt att skapa tillsammans – så jag längtar tills vi får ses fysiskt igen! Vi är ett bra team med många olika kompetenser och sedan har vi bra stöttning från nationella kansliet också.

Som ny fick jag en ”crash-course” om hur barngymnastiken fungerar i Sverige, vilka behov som finns osv. När jag kom in hade man precis arbetat fram Rörelsebanken. Nästa uppdrag handlade om att vi skulle vara med och arbeta fram de nya barnutbildningarna. Arbetet startade på Gymnastikforum 2019 och resultatet blev de två kurserna; Barngymnastik – leka och lära samt Barngymnastik – variera och utmana, som båda lanserades hösten 2020. Lanseringen har såklart påverkats av Coronapandemin, men detta är två kurser som vi inte velat digitalisera – de behöver upplevas i hallen. Fokus på de två kurserna är inspiration och att gymnasterna ska ha roligt och utvecklas – jag är jättestolt över dessa två kurser!

Nästa grej som vi jobbar med just nu är ”Gymnastikmärket”. Det är något som funnits länge men vi har fått i uppdrag att uppdatera materialet och dessutom koppla ihop det med Rörelsebanken. Gymnastikmärket är något man gör i skolan och ett material vi vill använda för att nå barn utanför gymnastiken, åk 1-9. Vi har gått igenom materialet, och nu ska vi komplettera med digitalt material som inte redan finns Rörelsebanken.

Dessutom har vi tagit fram ”Familjegympa – enkel hemmaträning för stor och liten” som lanserades nu i maj.

Sammanfattningsvis är det jättekul att få vara del av något som förhoppningsvis leder till långsiktiga lösningar som underlättar för föreningar och ledare.

Nu har vi pratat väldigt länge! Sist men inte minst. I norr håller vi ju precis på att arbeta fram en uppdragsbeskrivning för en helt ny kommitté som ska utveckla barn- och breddgymnastiken (allt som inte är tävling) i norr. Vill du avsluta med att dela med dig av några tankar kring den nya kommittén?

Ja, jag tror att det är en bra lösning för breddverksamheten i sig – det ska inte spela någon roll vilken ålder du är för att du ska kunna få möjlighet att röra på dig. Jag tror också det är bra att vi slutar jobba i stuprör och börjar samverka mer mellan inriktningar och discipliner. Den gemensamma nämnaren är att inspirera till och möjliggöra rörelse för alla som vill. Återigen – för att vi ska komma någonstans måste vi börja prova.

Tusen tack för pratstunden, ha en fin sommar!

Publicerad: 2021-07-19

UPPTÄCK MER