Kansliet möter: Kristin Grahn, internationell domare

En bild

Häng med oss på en liten sommarturné runt om i regionen där vi under ett antal veckor får träffa olika personer inom gymnastiken i norr. Vi möter gymnaster, anställda och på olika sätt - idéellt engagerade. Hoppas ni hänger med!

Sommarturnén fortsätter! Idag möter vi Kristin Grahn från Lulegymnasterna som är aktuell som internationell domare från norr! Vi fick en pratstund med Kristin direkt från hotellrummet i Tokyo där hon just nu befinner sig för att döma OS-tävlingarna i kvinnlig artistisk gymnastik. Kristin inledde sin egen gymnastikkarriär som gymnast och var under många år tävlingsgymnast i Älvsbygymnasterna. Sedan 2013 är hon domare på internationell nivå.

Hej Kristin!

Så kul att jag fick tips om att intervjua dig. Jag gissar att det är fler än jag som faktiskt inte kände till att vi har en domare från norr på plats i Tokyo. Så häftigt! Är det första gången du är med på ett OS?

Ja, det är det! Jag var uttagen och med som domare även under Youth Olympic Games i Argentina 2018, men det här är första gången jag är med på ett ”riktigt” OS.

Berätta, du har varit på plats nu i snart en vecka och ska stanna hur länge då?

Ja, jag kom i tisdags och åker hemåt igen nästa torsdag, så det blir nästan 2,5 veckor som jag är här. Vi sitter i karantän och får inte lämna hotellet förutom när det är tävling. Första dagen åkte vi iväg för att hämta våra uniformer. I vanliga fall står var och en för domarkläderna, men nu har alla gemensamma OS-kläder. Därefter genomfördes under förra veckan ett digitalt domarmöte, samt podieträning där vi fick vara med på arenan. Sedan hade vi två dagar ledigt för att vi skulle få acklimatisera oss och vänja oss vid tidsskillnaden och förbereda bedömningen.

Är det första gången du är i Tokyo?

Ja, det är det.

Hur är det att vara på plats men att behöva sitta i karantän mellan tävlingarna?

Det är väldigt frustrerande! Jag gillar ju att promenera och se mig omkring. Det lilla vi får se av staden är när vi åker buss mellan hotellet och arenan. Samtidigt uppskattar man att det överhuvudtaget blev av!

Hur försöker du spendera all tid på hotellet?

Ja, det finns en restaurang som vi får gå till för att äta, men däremot får vi inte nyttja hotellets gym så det blir lite träning på rummet och i trapporna som finns här på hotellet. Jag älskar all idrott så jag följer de andra OS-tävlingarna såklart, sedan har jag med mig en del böcker också.

De har verkligen försökt begränsa antalet personer som fått åka hit och även det antal som får besöka arenorna. I princip är det bara dem som har ett uppdrag som får komma in på arenorna. Herrarnas lagfinal börjar om några timmar men vi som dömer damerna får inte ens vara på plats.

Hur började din gymnastikkarriär? Har du själv varit gymnast?

Ja, alltså jag kommer ju från Älvsbyn. Jag började träna gympa där när jag var 10-11 år och tyckte det var jätteroligt. Jag tränade och tävlade sedan för Älvsbygymnasterna i många år, ända upp till SM-nivå där jag bäst har en 9:e plats i mångkampen.

Hur kommer det sig att du blev domare då? Och hur länge har du varit det?

Jag drog korsbandet 2004. Även om jag kom tillbaka och tävlade efter det så var det då jag började döma. Det var Sara Rumbutis som motiverade mig då och menade att jag även som domare kunde ta mig till stora tävlingar internationellt. 2006 gick jag min första Förbundsdomarutbildning och sedan 2013 är jag domare på internationell nivå. Sedan dömer jag ju fortfarande även på nationell och regional nivå. Jag har dock alltid sagt att jag har OS som mål. Jag hade aldrig tagit mig hit som gymnast. Däremot hade jag nog aldrig kunnat tro att jag skulle ta mig hit redan nu, det här är ju första gången som jag ens haft möjlighet att bli uttagen.

Ja, berätta gärna mer om den uttagningsprocessen, hur fungerar det egentligen?

Först och främst måste man vara internationell domare. Där finns det 4 kategorier, varav kategori 1 är den högsta nivån och för att bli uttagen till OS måste man befinna sig på nivå 1-2. Sedan ska man ha dömt ett visst antal tävlingar på en viss nivå under den senaste OS-cykeln samt varit med som domare på ett senior-VM. Sen, som domare så blir man också bedömd. Det finns ett program som bedömer hur vi bedömer helt enkelt. Så det kollar man också på.

Hur många svenska domare finns på plats?
Inom kvinnlig artistisk gymnastik är det bara jag. Det är bara en domare per land som kan bli uttagen, totalt är vi 38 domare som blivit uttagna.

Men wow! Berätta om tävlingarna hittills.

Samma dag som tävlingen ska genomföras lottas det vilket redskap man får döma på. Jag dömde bom hela gårdagen som s.k. E-domare, det är de domare som gör avdragen från 10,0. Vi är egentligen bara så många domare som det krävs för att genomföra tävlingen så vi alla dömer under hela OS-tävlingen.

Sverige hade två gymnaster med i helgens kvaltävlingar i artistisk gymnastik, Jonna Alderteg och David Rumbutis. Vad är dina tankar om deras insatser?

David hade tyvärr inte sin bästa dag, men det var en bra erfarenhet för honom och jag tror att det gav honom massor med motivation för att satsa framåt. Han var också främst uttagen för att se och lära och det fick han göra!

Jonna är jag bara så otroligt imponerad av. Det var en fenomenal prestation! Jag var med och dömde i de två världscuptävlingar hon deltog på i Kroatien och Belgien som uppladdning inför OS tidigare i sommar. Hon lyckades inte där och hade det tufft mentalt, vilket gör den här prestationen bara ännu större. Att lyckas så när det verkligen gäller är otroligt starkt. Jag tror att det är få som förstår hur svårt det är att vara andra reserv till en OS-final i artistik gymnastik om man inte är helt insatt i gymnastiken.

Vilka är dina främsta styrkor som domare?

Oj, vilken svår fråga. Jag tror det är att jag vågar köra mitt race och tro på min poäng. Jag vill döma rättvist, jag tänker inte på vilken gymnast det är eller vilket land gymnasten representerar. Jag vill bedöma det jag ser oavsett gymnast.

En annan viktig del är att jag älskar gymnastik, så jag kollar på mycket gymnastik och det behöver man göra. Man behöver ha ett tränat öga! Sedan är jag lite perfektionist, vilket nog passar domarrollen rätt bra eftersom vi ju ska leta efter alla småfel.

Vad är det svåraste med att vara domare?

Det är nog pressen att alltid döma rättvist för gymnasternas skull.

Hur många tävlingar blir det på ett år (uppskattningsvis)?

Ja du. Det beror lite på landslagets planering. Vi är totalt fyra internationella domare inom Kvinnlig AG i Sverige. Till OS sker som sagt en uttagning av domare av FIG, till övriga internationella tävlingar Svenska Gymnastikförbundet domare och då försöker vi fördela uppdragen mellan oss.

Jag vet inte om jag kommer ta med den här frågan men jag måste ändå fråga – får man bra betalt som domare på internationell nivå?
Nej, man får nästan ingenting. Vi får resa och boende betalt samt någon form av traktamente utifrån Skatteverkets regler för landet i fråga, men oftast går man plus-minus-noll – eller till och med back. Oftast är vi ju borta minst en vecka och då får man själv betala med semesterdagar eller ta tjänstledigt. Man gör det inte för pengarna.

Vad är din drivkraft då?

Det är att jag älskar gymnastik och gillar att vara på gymnastiktävlingar.

Vad har du för tips eller rekommendationer till dem som vill satsa på en karriär som domare?

Att allt är möjligt bara man är villig att jobba för det! Tänk bara att lilla jag från Älvsbyn har tagit mig hela vägen till OS. Vill man komma sig ut på internationella tävlingar men inte kan göra det som gymnast är det ett alternativ att göra det som domare. Man får se och uppleva gymnastik från första parkett, samtidigt som man får resa runt och upptäcka många olika platser i världen.

Det gäller dock att jobba hårt. Jag har tränat stenhårt för att ta mig hit. Man behöver kunna alla regler, övningar och tecken. Vart fjärde år behöver man också som internationell domare genomföra en internationell domarkurs som FIG anordnar. Sist jag gick den var i Tunisien 2017. Kursen genomförs under en vecka och det krävs godkänt på såväl den praktiska som den teoretiska delen för att få behålla sin licens.

Vad gör du när du inte håller på med gymnastik?

Då jobbar jag som Controller på Region Norrbotten. Jag har också en man som är före detta gymnast och en treårig son där hemma.

Tack för att jag fick en pratstund med dig och lycka till med tävlingarna som är kvar!

Publicerad: 2021-07-26

UPPTÄCK MER