Kansliet möter: Sofie Gustafsson, Vännäs GF + Alla kan gympa

En bild

Häng med oss på en liten sommarturné runt om i regionen där vi under ett antal veckor får träffa olika personer inom gymnastiken i norr. Vi möter gymnaster, anställda och på olika sätt - idéellt engagerade. Hoppas ni hänger med!

Säg hej till Sofie Gustafsson som är vice ordförande och ledare Vännäs Gymnastikförening. Sofie har en bakgrund som idrottslärare. Under 15 verksamma år i yrket kom hon till insikt om att de mest givande dagarna var dem där hon fick arbeta med barn med särskilda behov. Detta ledde så småningom till att hon sökte sig till Parasport Västerbotten där hon idag jobbar som idrottskonsulent. Sedan några år tillbaka har Sofie ett ideellt uppdrag i Gymnastikförbundets nationella kommitté för Alla kan gympa. Hon är också utbildare på kursen Alla kan gympa som arrangeras i Luleå den 4-5 september.

Hej Sofie!

Berätta för oss litegrann om läget i Vännäs Gymnastikförening och din roll i föreningen? Har gymnastik alltid varit din idrott?

Ja, jag började i Vännäs Gymnastikförening som truppgymnast 1980 och har varit verksam i föreningen på olika sätt sedan dess, mest inom motionsgympan och inom barngymnastiken. Jag är också sedan många år tillbaka vice ordförande i styrelsen. Styrelsen är otroligt ihopsvetsad och vi har ett jättebra teamwork – det är det som gör det så roligt och gör att det fungerar så bra. Vi har jätteroligt tillsammans!

Vad gäller läget i föreningen så är den ständiga utmaningen att hitta ledare. Vi har bra med tider och förutsättningar för att bedriva vår verksamhet och ett stort underlag till både barn- och vuxenträning. Just nu har vi Bamsegympa, barngympa upp till ca 10 år och gruppträning i form av klassisk motionsgympa och något som vi kallar för Powerfit. Under våren har gruppträningen, pga Coronaläget, endast genomförts digitalt via föreningens facebooksida.

Det andra uppdraget jag vill prata med dig om är det du har i den nationella Alla kan gympa-kommittén – hur många är ni, hur ofta ses ni och så vidare?

Ja, vi är totalt 7 personer med i kommittén. Det är ett gäng otroligt energirika människor! Vi har möten – för det mesta i digitalt via Teams – varannan månad ungefär eller vid behov. Vi är ett gäng likasinnade som gör ett bra teamwork tillsammans med stöd från konsulent på nationella kansliet.

Hur skulle du beskriva ”Alla kan gympa” för dem som inte känner till konceptet?

Alla kan gympa är en anpassad barngymnastik skulle man kunna säga, för barn med särskilda behov. Fokus är glädje och rörelse.

Har du/ni fler tankar kring hur vi skulle kunna göra gymnastiken till en mer inkluderande idrott?

Vi har påbörjat ett arbete med motionsgymnastiken och gymnastik för äldre, om man tänker att vi hittills nått/når barn och ungdomar med Alla kan gympa. Det finns en otrolig potential om vi exempelvis kan nå och ha verksamhet för gruppboenden. Vi vill också arbeta mer med uppvisningsgymnastik och har målet inställt på att få en grupp till Gymnaestradan 2023. Sedan vill vi inleda ett arbete med Special Olympics för att kunna erbjuda tävlingsmoment för den här gruppen också.

I dagsläget har vi tre föreningar i norr med Alla kan gympa; Umeå GF, Sävar IK och Lulegymnasterna. Vad är dina tips till föreningar och ledare som är intresserade av att starta upp Alla kan gympa i sin verksamhet?

Våga testa! Jag ställer gärna upp som mentor också om man vill ha stöttning i början. Det behöver inte vara så krångligt som man tänker sig, man behöver bara ha ett öppet sinne.

Helgen den 4-5 september arrangerar vi för andra gången den nya kursen ”Alla kan gympa”, den här gången på Träningsvärket i Luleå och du är en av utbildarna på kursen. För vem är kursen tycker du?

Kursen är till för föräldrar och föreningsledare. Men jag skulle också säga att det är en superbra kurs för exempelvis förskolelärare och idrottslärare.

Stort tack för pratstunden Sofie!

Läs mer om Alla kan gympa här>>

Läs mer om kursen Alla kan gympa här>>

Foto: https://www.parasport.se/Distrikt/vasterbotten

Publicerad: 2021-08-06

UPPTÄCK MER