Hanna och Ella tävlar på hemmaplan under SM-veckan

En bild

Hanna de Waal och Ella Södergren tränar kvinnlig artistisk gymnastik i Västerås GF, det betyder att SM-veckan blir tävling på hemmaplan för dem i år.

Hur känns det att SM-veckan går på er hemmaplan i år?

Hanna: Det känns superkul! Dels är det en trygghet att vi kommer tävla på
redskapen som vi tränar på och sen ska det bli kul att få visa upp Västerås.

Ella: Jag håller med, väldigt kul! Det kommer vara många människor man känner som hejar men det gör det såklart också extra nervöst. Men framför allt skönt att det är våra egna redskap tycker jag.

Vad har ni för mål med årets SM?

Hanna: Göra en bra tävling som jag är nöjd med och gå igenom fallfritt. Målet är att höja poängen från förra året och utvecklas utifrån mig själv, både i enstaka redskap och i mångkampen.

Ella: Framför allt få en poäng jag är nöjd med och höja mig från förra året. Jag försöker ha mål jag kan påverka själv men det hade såklart varit kul att komma till någon final. Sen har jag en ny övning i fristående som jag gärna vill få in och tävla på.

Vilken gren ser ni mest fram emot att tävla i?

Hanna: Jag tycker om mångkamp och att olika grenar kräver olika förmågor, jag gillar den blandningen. Men i fristående har jag en ny övning och i hopp kommer jag köra två hopp för att ha chans att kvala till final så det känns extra kul.

Ella: Jag kommer att tävla i bom och fristående, men jag tycker alltid det är roligast att tävla fristående. Det är mer ett framtränade att få dansa och så, och så har jag en ny övning i fristående så det ska bli extra kul.

Hur har förberedelserna sett ut de senaste veckorna?

Hanna: Det har varit mycket träning, framför allt serieträning. Man känner sig lite sliten nu i slutet av säsongen så jag försöker att tänka kvalitet före kvantitet och fokusera på styrka och rehab också.

Ella: För mig har det sett lite annorlunda ut. Jag tränar inte jättemycket just nu på grund av skada, utan kör mer rehab och prehab och inte så mycket gymnastik. Inför SM har jag därför tränat mer specifikt och planerat för att ändå vara förbered.

Vad har publiken att se fram emot?

Hanna: SM går i en riktig arena så det blir större och mäktigare då. Seneu är det otroligt många duktiga gymnaster med i år, svensk gymnastik går framåt så det kommer vara hög nivå.

Ella: Gymnastik är en unik sport, inte som en bollsport. Om man inte brukar titta på gymnastik är det en riktig
upplevelse så därför borde man komma och kolla!

Läs mer om gymnastikens tävlingar under SM-veckan 2024 här.

Publicerad: 2024-06-17

UPPTÄCK MER