Parkour och tricking

Vad är parkour?

Parkour är att ta sig från punkt A till punkt B på snabbast, smidigast och effektivast sätt möjligt. I parkour ses varje hinder som en möjlighet att utveckla sin fysiska och psykiska kapacitet genom träning, för att överkomma allt svårare hinder. Parkour utövas såväl inom- som utomhus – bara fantasin sätter gränser för vilka hinder och banor som ni kan skapa utifrån era förutsättningar.

Vad är tricking?

Tricking är en relativt ny sport med rötterna i Extreme Martial Arts(XMA), även kallat Martial Arts Tricking (MAT), som är en uppvisningsform av kampsport. Sporten blandar element från kampsport, gymnastik, akrobatik och breakdance till en serie av rörelser. Varje utövare formar sin egen stil av trick på ett kreativt och estetiskt sätt. Tricken kategoriseras in i flips, twists, kicks och combos.

Tävla i parkour

En parkourtävling avgörs med hjälp av runs. Ett “run” är max 60 sekunder där utövaren visar vad den kan göra för olika parkour-rörelser ensam på tävlingsarenan. Allting är tillåtet så länge man endast använder sig av sin egen kropp.

Tävla i tricking

I Tricking så battlar man. Vinnaren från varje battle går vidare i ett slutsspelsträd.

I en battle tävlar två deltagare mot varandra, 1vs1, under 1,5min. Under den tiden gäller det för deltagarna att överträffa sin motståndares trick/kombinationer.

30 sekunder efter battlen så visar domarna sitt resultat genom att dom pekar på den deltagare som de anser vunnit battlen.

För att publiken lätt ska kunna följa med krävs det tydliga domare, rätt uppställda tävlanden samt en”host” som tydlig kan ta upp den vinnande deltagarens hand. Precis som i boxning. En TV sänd Tricking-battle kräver bra kameravinklar för redovisning av resultatet.

SM-vinnare i gymnastik 1945-2022 Pdf, 672 kB.