Aerobic gymnastics

Aerobic gymnastics är förmågan att utföra kontinuerliga komplexa stegkombinationer med hög intensitet till musik, vilket härstammar från traditionellt aerobicsutförande. Rutinen, som programmet kallas, ska visa ständig rörelse, flexibilitet och styrka. Det ska nyttja alla de sju grundstegen och innehålla så kallade element från tre olika grupper. Övningar ifrån de olika grupperna ger olika poäng och ger rutinen en svårighetsnivå. Akrobatiska moment som volter, hjulning, rondat med flera får förekomma och bedöms som en del i koreografin. Det finns sju olika tävlingsklasser vilka är: individuell dam, individuell herr, par (mix), trio (dam, herr eller mix), groups (dam, herr eller mix), AeroDance samt AeroStep (dam, herr eller mix).

Den första tävlingen i Aerobics ägde rum under en idrottsmässa 1984 i USA. Tanken var att sporra den då snabbt växande yrkeskategorin aerobicinstruktörer. Tävlingen blev mycket lyckad och tävlingsformen spred sig snabbt över stora delar av världen och 1986 hölls den första aerobicstävlingen i Sverige. Redan året efter genomfördes det första riksmästerskapet och 1992 arrangerades den första officiella SM-tävlingen.

Tävlingar har bedrivits och bedrivs av flera internationella organisationer. År 1994 tog det internationella Gymnastikförbundet (FIG) upp tävlingsaerobics som en egen disciplin. Sporten gavs namnet Sports Aerobics och fick ett internationellt bedömningsreglemente, Code of Points. Under 2005 ändrades namnet till Aerobic gymnastics och idag är sportens högsta tävling VM.

Aerobic Gymnastics är en av de minsta disciplinerna inom Svensk Gymnastik men det pågår ett aktivt arbete med att utbilda tränare och domare för att få disciplinen att växa. Från och med 2017 har en tävlingsstege införts, där det finns möjligheten att lära sig färdigkoreograferade nybörjarprogram. Programmen fungerar både för de som vill starta upp verksamhet i sin förening och för redan etablerade föreningar inom Aerobic gymnastics.

SM-vinnare i Gymnastik 1945-2022 Pdf, 672 kB.