Gymnastikförbundet utser
internationella domare i rytmisk gymnastik

En bild

Det är dags att utse internationella domare inom rytmisk gymnastik under perioden 2025–2028. Att vara internationell domare är ett roligt och utvecklande förtroendeuppdrag som innebär att vara en god representant för Svensk Gymnastik och de värderingar Gymnastikförbundet står för.

Grundkriterier
För att kunna utses till internationell domare ska du under minst en cykel tidigare varit D-domare på förbundsnivå i Sverige och uppvisat bra kompetens. Du ska också känna till Svensk Gymnastiks värdegrund och uppförandekod och kunna beskriva hur du levandegör dem i din domarroll.

Förväntningar
Som internationell domare inom rytmisk gymnastik förväntas du:

  • I dialog med landslagsledningen medverka på internationella och nationella uppdrag, exempelvis på utvalda landslagssamlingar.
  • Medverka som utbildare för domare på regions- och förbundsnivå vid minst två tillfällen (eventuellt på annan ort än din bostadsort).
  • Utveckla din bedömning under aktuell cykel, till exempel genom att regelbundet döma på svenska rikstävlingar.

Domaruppdraget är ett förtroendeuppdrag och ersättning sker i enlighet med Gymnastikförbundets ersättningsregler.

Är du intresserad av att representera Sverige som internationell domare inom rytmisk gymnastik?
Då ser vi fram emot din intresseanmälan. Mejla följande information till anna.karlgard@gymnastik.se senast den 12 maj 2024.

  • Namn, mejladress och telefonnummer
  • Domarmeriter
  • En beskrivning av varför du vill vara internationell domare
  • Dina reflektioner kring hur ditt ledarskap synliggörs i domarrollen

Om processen
Gymnastikförbundet har tillsammans med gymnastikförbunden i de övriga nordiska länderna kommit överens om vissa fokusområden de kommande åren. Ett av dem är att fokusera på gymnasternas hälsa och trygghet vid träning och tävling. Ett annat fokusområde är att utveckla good governance, till exempel genom transparent beslutsfattande och genom att ha en modern framtoning vid hantering av internationella frågor. Med anledning av detta har vi utvecklat en ny process för tillsättandet av internationell domare inom rytmisk gymnastik.

Alla sökande kommer att kallas till en intervju. Under intervjun kommer vi att fokusera på frågor om ledarskap och värdegrund och dess koppling till domarrollen. Gymnastikförbundets kommitté för rytmisk gymnastik (RTK) kommer att värdera om de tekniska kompetenserna är uppfyllda. När alla sökande har intervjuats kommer vi att återkomma med ett besked.

De som utses till internationella domare av Gymnastikförbundet kommer att genomgå en kurs arrangerad av FIG. Kursen avslutas med en examination och de som blir godkända av FIG på denna är sedan redo för att tilldelas uppdrag enligt ovan.

Har du frågor om processen, kontakta:

Anna Karlgård

Verksamhetsutvecklare förbund

Publicerad: 2024-04-23

UPPTÄCK MER